Ondernemen als jongere : enkele adviezen om je slaagkansen te verhogen

Ondernemen als jongere : enkele adviezen om je slaagkansen te verhogen

Hoe is het nu precies om op jeugdige leeftijd te ondernemen? Heeft zoiets vooral voor- of nadelen? Waar kunnen jongeren best op letten voordat ze de sprong naar een eigen zaak wagen? Véronique Flammang, verantwoordelijke van de informatie- en oriëntatiecel van 1819 en David Denis, een jonge ondernemer en mede-oprichter van LYRA Novel Food beantwoorden deze vragen en geven hun advies.

 

ondeRnemen als jongere: wat zijn de voor- en nadelen? 

VF:   Jongeren hebben niets te verliezen, zij lopen een veel kleiner risico dan iemand in een gevestigde situatie. Zij hoeven geen bestaande carrière op te geven, hebben geen gezin te onderhouden of schulden te betalen. Het grootste risico van deze generatie schuilt dan ook in het feit dat zij niet vroeg genoeg grote risico's neemt.

Jongeren hebben vaak een super uitgebouwd netwerk, bespelen makkelijk de sociale media (nuttig voor crowdfunding bijvoorbeeld) en kennen meestal wel enkele mensen of vrienden die hen een handje willen toesteken (bijvoorbeeld om een website tegen een zacht prijsje te maken).

Nadeel is echter dat jongeren meestal over geen financiële buffer beschikken en nog niet de nodige beroepservaring hebben opgebouwd of het netwerk dat erbij hoort. En zij die nog studeren, zijn beperkt door de cursussen en het ritme van het academisch jaar.

"Gebrek aan ervaring zou echter geen hinderpaal moeten zijn", besluit David Denis. "Ervaring bouw je namelijk op. Niemand wordt als ondernemer geboren maar iedereen kan dat wel worden".

WELKE RAAD geven jullie AAN JONGEREN OM hun slaagkansen te verhogen?

Véronique Flammang: 

  • Informeer je over wat er bestaat via YET.brussels (Young Entrepreneurs of Tomorrow), het platform opgericht door het Brussels Gewest om jongeren wegwijs te maken die willen ondernemen. Op de website vind je veel info over ondernemerschap in Brussel, de programma's en organisaties die ondernemerszin bevorderen of je helpen bij het opzetten van je project of activiteit...
  • Laat je begeleiden. De site van YET groepeert tal van initiatieven. Vaak worden deze initiatieven georganiseerd door hogescholen en universiteiten die specifieke ondernemingsprogramma's hebben ontwikkeld (EPHEC Entreprendre, Start lab ICHEC, Start lab VUB). Studenten, jonge afgestudeerden of nog werkzoekenden die hun idee concreet vorm willen geven, kunnen ook terecht bij een off-campus accelerator waar zij een groepsopleiding kunnen volgen, gekoppeld aan een individuele begeleiding om hun idee te toetsen en hun project te ontwikkelen.
  • Laat je inspireren door anderen, neem deel aan netwerkevenementen, hackathons, ...
    Omring jezelf met de juiste mensen en probeer niet alles alleen te doen. 
  • Ga regelmatig naar één van de talrijke coworking spaces in Brussel om in contact te komen met andere ondernemers en een netwerk op te bouwen.
  • Probeer inspiratie op te doen in het buitenland door middel van een beurs of het programma Erasmus voor jonge ondernemers. Je hoeft daarvoor nog niet effectief opgestart te zijn.

En David Denis voegt eraan toe :

  • Probeer de hulp van een ervaren coach of mentor te bekomen
    Een goede coach is iemand die je recht voor de raap zal zeggen wanneer je verkeerd bezig bent en je ook de nodige tips ter verbetering aanreikt.
  • Probeer een medeoprichter te vinden en wees je bewust van je eigen sterke en zwakke punten. « Als je alles zelf wil doen, doe je eigenlijk niks goed meer». Je moet kunnen delegeren en geen soloslim spelen.
  • Toets je idee of product in de markt met een pretotype (=een simulatie, een mock-up of een sterk vereenvoudigde versie dat nog voor het prototype komt). Daardoor zal je heel wat nodeloze kosten besparen mocht je idee niet aanslagen. Je kan ook je idee ook testen door deel te nemen aan wedstrijden of een MVP op te zetten (Minimum Viable Product), … 
  • Blijf openstaan voor alles. Het is niet omdat je een goed idee hebt uitgedokterd dat het effectief aanslaat of verkoopbaar is. Verzamel zoveel mogelijk feedback, en besteed bijzonder veel aandacht aan de negatieve commentaren. Daar leer je nog iets uit. 
  • Een deur die toeslaat is niet noodzakelijk een eindpunt. Probeer te begrijpen waarom dat gebeurt en gebruik het om je product/dienst te verbeteren.
  • Blijf continu verbeteren, anders steken concurrenten je al snel voorbij. 
  • Aarzelen is begrijpelijk, maar je moet vooral durven om je te smijten !

welke adviezen geven jullie in het bijzonder aan studenten die willen ondernemen?

Véronique Flammang : zij kunnen best aan hun onderwijsinstelling de status van student-ondernemer aanvragen. Deze status biedt een reeks voordelen (aanpassing van cursus-/examenschema's, spreiding, begeleiding bij het ondernemersproject, scriptie over het bedrijfsproject, enz.) die hem of haar in staat stellen zowel cursussen als ondernemersactiviteiten te combineren, uiteraard met behoud van het academische niveau.

HOE ALS STUDENT EEN PROJECT OPSTARTEN EN FINANCIERING KRIJGEN?

Zoals voor elke ondernemer begint alles met een goed idee (maar dat niet alleen!), een behoefte vastgesteld in je onmiddellijke omgeving of in de maatschappij waarop je kan inspelen. Voor de financiering zijn de formaliteiten voor iedereen dezelfde: fondsen werven bij familie en vrienden, via crowdfunding, enz. Een uitgebreid netwerk is beslist een troef.

Een eigen zaak opstarten is voor iedereen een avontuur dat begint met heel wat vragen. Jongeren kunnen daarvoor terecht bij de adviseurs van de dienst 1819 die naar hen luisteren, hun inzicht geven en de eerste prioriteiten op een rijtje zetten.

Wil je verder gaan?

  • Ontdek wat ondernemerschap inhoudt  en raadpleeg het Learning.LAB, dat je bij elke stap van je traject de essentie van het onderwerp en enkele essentiële tools biedt om je start-up uit te bouwen.
  • Sluit je aan bij de medeoprichters groep 
    Of je nu op zoek bent naar een medeoprichter voor je project of wil deelnemen aan een bestaand project, dan kan de CoFounders Tribe misschien wel iets voor jou zijn.
    Deze community laat je toe om voor je project een partner te vinden wiens vaardigheden complementair zijn aan de jouwe, om samen te werken en je ideeën en gedachten uit te wisselen.

Bron: site Yet.brussels 

 
 
 
 

Blijf up-to-date

Het ondernemerslandschap staat niet stil. Wil je niets missen? Sluit je aan bij 25.000 abonnees en ontvang elke twee weken gratis leerrijke inhoudsartikels, concrete tips, boeiende ondernemersportretten, actuele nieuwtjes en een overzicht van nuttige workshops en netwerkactiviteiten in Brussel in je mailbox.